Welkom » Overig » 5 Natuur-gerichte principes

De 5-natuurgerichte principes

De vijf natuurgerichte principes zorgen ervoor dat ik als therapeut op een holistische wijze met jou omga. De diagnose en behandelmethode worden pas vastgesteld als ieder van deze vijf principes in onderstaande volgorde zijn doorlopen. Hierbij ga ik er vanuit dat energie de basis is voor het functioneren van het menselijk lichaam. Zonder energie, kunnen de overige vier principes niet functioneren. Voor alle principes geldt een duidelijke prioriteitsrangschikking; een principe kan niet functioneren indien de werking van het voorgaande principe niet optimaal is.

 

Energie

Ons lichaam is als een grote motor die iedere spier, zenuw en cel van ons lichaam in beweging zet. Niet alleen om te kunnen functioneren maar ook om te herstellen wat tijdelijk in disbalans is. Denk hierbij aan wondjes, spierpijn of vermoeidheid. Het lichaam heeft energie nodig om te herstellen, zoals rust, juiste voeding en positieve gedachten. Toch blijkt het vaak moeilijk om in tijden van disbalans, ziekte of herstel, voldoende energie op te kunnen brengen die zo hard nodig is voor je herstel.

Ik neem daarom bij iedere behandeling uitgebreid de tijd voor een intake of gesprek om door middel van gerichte vragen te bepalen hoe het met jouw energiebalans staat. Samen kijken we hoe we tijdens de behandeling maar ook daarna kunnen komen tot een goed herstel. Ik heb daarbij ook aandacht voor gedachten en emoties en adviseer eventueel ook in levenskunst, voeding en kruiden die het herstel kunnen ondersteunen.


Prikkeloverdracht

Voor het goed functioneren van het lichaam is een goede prikkeloverdracht in het zenuwstelsel onmisbaar. Elke zenuwcel heeft een eigen taak. Dit kan variëren van het aansturen van spieren tot het opslaan van herinneringen. Een goede prikkeloverdracht van de hersenen naar de zenuwen maakt het mogelijk dat we kunnen voelen, denken, spreken en dingen onthouden. Het is dus ook logisch dat als de prikkeloverdracht niet goed verloopt, er blokkades kunnen ontstaan die een goed functioneren van het lichaam in de weg staan waardoor fysieke of mentale klachten kunnen ontstaan.

Ik stimuleer waar mogelijk het herstel van de prikkeloverdracht door een juiste manier van aanraking of massage van (delen van) het lichaam, evenals door het adviseren van het gebruik van voeding en kruiden.

 

Drainage

Drainage, ofwel het afvoeren van (overtollig) vocht maar ook afvalstoffen en gifstoffen, is erg belangrijk. Het lichaam is extra belast en moet 'hard werken' om afval- en gifstoffen te verwerken. Ook emoties, gedachten  en indrukken vallen hieronder. Dit kost veel energie die een herstelproces in de weg kunnen staan. Stijve spieren maar ook ontspannings- en slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van het ophopen van deze 'stoffen'.

Tijdens de behandeling zet ik massage in om de drainage te stimuleren en kan ik advies geven over voeding en kruiden om het draineren te stimuleren.

 

Voeding

Voeding is erg belangrijk om zowel het lichaam als onze geest te voorzien van voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te functioneren. Denk bij voeding dan ook niet alleen aan eten en drinken maar ook aan gedachten en emoties. Ons lichaam heeft in de zomer andere voedingsstoffen nodig dan in de winter maar ook in perioden zoals zwangerschap, herstel na een operatie of stress vraagt ons lichaam meer van ons om optimaal te blijven functioneren. Ieder mens is daarin anders en wat voor de één geldt, hoeft niet op te gaan voor een ander.

Ik heb daarom aandacht voor datgene waar jij behoefte aan hebt in jouw situatie, waarmee je je voedt, op het gebied van eten, drinken, bewegen maar ook of je de dingen doet die je écht blij maken.

 

 

Levenskunst

Als klachten zich voordoen zoals spierpijn, krampen, stress, slapeloosheid of het niet kunnen ontspannen, weten we vaak niet wat de oorzaak daarvan is. Vaak is het een langdurig proces dat er langzaam aan 'in sluipt'. Fysieke, emotionele, mentale en energetische aspecten die met elkaar in verbinding staan kunnen elkaar zowel positief als negatief beïnvloeden.

Voorafgaand aan de behandeling stel ik gericht vragen om samen te kijken waar de oorzaak van de klachten zou kunnen liggen en waar mogelijk patronen in emoties en gedrag het herstel belemmeren. We bepalen samen welke behandeling het meest aansluit bij de behoefte op dát moment en hoe, tussen de behandelingen door, aan het doorbreken van deze patronen gewerkt kan worden.

Ik heb tijdens mijn behandelingen veel aandacht voor ontspanning en het laten stromen van de energie in het lichaam. Dit doe ik door middel van ademhalingsoefeningen en rustige strijkingen of aanrakingen die de energiebalans helpen herstellen en die zorgen voor ontspanning in het lichaam en rust in het hoofd. Dit draagt bij aan een effectieve behandeling.